Dagens situasjon er utålelig for Europa.
ECB-sjef Mario Draghis bråkjekkhet for en uke siden ble fullstendig punktert i går. Uttalelsene under foredraget i London 26. juli så i går kun ut som en verbalintervensjon med hensikt på å gi finansmarkedene et midlertidig løft før månedsskiftet.
Hadde Draghi i forrige uke sagt at han krevde at Eurosonens redningsfond kom på banen før ECB var villige til å gjøre noe, ville ingen ha brydd seg. Isteden lykkedes han i få statsrentene i Spania og Italia ned fra henholdsvis 7.75% og 6.7% til henholdsvis 6.6% og 5.8%. Den europeiske aksjeindeksen Eurostoxx 50 steg samtidig 10%. Det er ingen tvil om at Draghi hadde både makt og troverdighet.
Draghi jobbet tidligere for den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs og er derfor oppfattet som en potensiell «slugger», som i Goldman-stil både kunne få det som han ville og markedene dit han ville.
Markedsaktører hadde derfor skyndet seg å kjøpe aksjer og hardt prøvede europeiske statsobligasjoner før gårsdagens ECB-møte. Draghi gikk hardt ut i sin tale og aksjer hoppet og renter falt før det ble klart at han ville gjemme seg bak Redningsfondet.
Takket være Draghis manipulering hadde mange aktører økt sin eksponering og derved risiko i forkant av talen. Sjokket over at Draghi hadde bløffet for en uke siden sendte derfor markedene i fritt fall. Den europeiske aksjeindeksen falt 4.8% fra toppen og endte på dagens laveste kurs. Kursen på spanske og italienske statsobligasjoner stupte også. 10 års renter er i skrivende stund på 7.3% og 6.4%.
Draghis manipulering av markedene vil kaste bensin på bålet for de etterhvert svært mange aktørene som hevder at aksjemarkedene er blitt fullstendig uforutsigbare. Wall Street Journal påpekte nylig i en artikkel at amerikanske investorer idag skyr aksjefond på grunn av usikkerheten.
Data viser at stadig flere investorer innløser i aksjefond til fordel for obligasjonsfond. Hedgefond deltar heller ikke, idet disse har store kontantbeholdninger og nærmest rekordlav aksjeeksponering. Faren for verbale intervensjoner på linje med det Draghi gjorde i juli har også gjort at det finnes få short-posisjoner i aksjemarkedene.
Svært mange aktører har rett og slett mistet interessen for markedet og det blir ikke bedre av nyheten om at en algoritmefeil hos en av de største market makerne fikk 148 aksjer til å gå berserk på børsåpning tidligere denne uken.
Den enes død er imidlertid den andres brød. Risikoaversjonen, uakseptable høye renter på spanske og italienske statsobligasjoner, samt Draghis tabbe vil tvinge frem nye tiltak.
Statsledere og finanspolitikere vet at markedene er nær stupet og det er kun tid før ytterligere panikk setter inn. Jo nærmere vi kommer stupet desto mindre relevant blir det å diskutere hvilken institusjon som skal reagere først. I november ifjor ble problemet løst gjennom en koordinert intervensjon av verdens seks største sentralbanker.
Mon tro om Draghi spiller sjakk.
Alt blir manipulert; fra renter til råvarer. Vestens finansmarkeder er blitt til en stor korrupt vits.
Markedet er rigget og kontrollert av FED. FED eier kloden. Vi leste nylig at 140 000 milliarder kroner var skjult i skatteparadiser.
Hvor kommer slik vokse summer i fra?
Jo, det er selvfølgelig fra bl.a rentene realøkonomien i vesten har betalt til FED gjennom 40 år med fri pengetrykking.
…og fortsatt lurer folk på hvorfor dette går til helvete. Vestens befolkning er tydeligvis STEINDUM og neddopet. Slik må det jo bli når vi ikke evner å velge inn politikere som har skjønt hvor korrupt systemet egentlig er.
Dagens pengesystem(…siden 1971) er bygget på gjeld. Utstedes ikke ny gjeld, ramler korthuset i sammen.
Wow. Du sier faktisk at en spade er en spade. Sjeldent.