Akkurat blitt overtalt til å kjøpe aksjer? Selgere forteller oss at tiden er inne til å gå tungt inn. Aksjemarkedet har tross alt, med unntak av en uheldig nedgang i 2011, steget i snart fem år.
Oppgangen de siste fem årene har vært på formidable 164%. Det er således ikke verdt å nevne at aksjer fortsatt ikke har tatt igjen tapet fra 2008.
Året 2008 er nå kun et fjernt minne om noe ubehagelig. Et ubehag som er så stort at mange mener at det helst ikke bør nevnes lenger. Det beste, mener disse, er å late som 2008 aldri skjedde.
Man kunne hevdet at 2008 var et enkeltstående tilfelle om ikke man hadde opplevet det samme fem år før der igjen.
Antagelig bør vi også late som om vi ikke fikk med oss løftet om at Oslo Børs idag skulle være over 800. For ikke å snakke om fjorårets gjentatte løfte om at Oslo Børs skulle være over 500 poeng ved årsskiftet. Dette kan med fordel også glemmes.
Har du evnen til både glemme og tilgi og i tillegg nettopp er blitt overtalt til på nytt å kaste deg inn i aksjemarkedet, bør du ikke se videoen under.
Intervjuobjektet er Stanley Druckenmiller. Ukjent for de fleste norske investorer, men allikevel funnet verdig å nevne i denne bloggen i 2010.
Druckenmiller forvaltet hedgefondet Duquesne Capital frem til 2010. Han forvaltet blant annet midlene til George Soros, selv hedgefondforvalter, filantrop og rådgiver til den norske regjering.
Druckenmillers merittliste som hedgefondforvalter er uovertruffen. Hans annualiserte avkastning over 24 år var på hele 30%. Av disse årene led han tap i kun ett av dem.
Dette tapet på 5% var mindre enn Oslo Børs har falt på 5% én enkelt dag. Allikevel bestemte Druckenmiller seg for å stenge det $12 milliarder store fondet og gi pengene tilbake til investorene. Siden 2010 har han holdt en lav profil.
Stephanie Ruhle hos Bloomberg fikk et sjeldent intervju med Druckenmiller denne uken. I intervjuet kommer det frem at den pensjonerte hedgefondforvalteren mener vi kan forvente oss tilstander som vil være verre enn 2008.
Dette står i grov kontrast til de flestes forventninger for inneværende år. På samme måte som forventningene de fleste hadde til 2011, 2008, 2000 og 1998 stod i grov kontrast til hva som egentlig skjedde.
Vi vet fra historien at så godt som ingen er i stand til å spå fremtiden med noen som helst nøyaktighet.
Det som her er urovekkende er Druckenmillers merittliste.
Som du selv sier driver forventningene børsene opp og da gjelder det jo å henge med en stund.Det en kan forundre seg over er at markedene reagerer så lite negativt på problemene nå i USA.?