Fond som investerer i andre fond, såkalte «Fond i Fond» (forkortet til FoF på engelsk) har hatt det svært vanskelig de senere årene.
Årsaken til dette er blant annet at investorer har ikke vært villige til å betale to lag med forvaltningshonorar i en tid hvor avkastningen generelt er lav som følge av lave renter.
I en FoF betaler man både forvaltningshonorarer til de underliggende fondene og til forvalter av FoF’en.
Gjelder det hedgefond har det årlige forvaltningshonoraret til en FoF gjerne vært på 3%. 2% har gått til forvalter i fondet som skaper avkastning og 1% har gått til FoF-forvalteren.
Jobben som sistnevnte gjør er å finne frem til hvilke fond som det skal investeres i (gjerne 10-20 fond for å få risikospredning), gjøre en grundig vurdering av hver forvalter og mandat (due dilligence) og deretter følge fondet samt rapportere resultatene til kunden på månedsbasis.
Man må gjerne ha spesialkompetanse om de ulike strategiene for å kunne vurdere om forvalterne gjør det de skal ifølge mandatet.
Bernie Madoff-svindelen viste imidlertid at en rekke av disse FoF’ene ikke gjorde selv de mest grunnleggende undersøkelser. Også norske fond i fond befant seg på denne listen.
Denne skandalen og de etterfølgende lave rentene har vært kroken på døren for mange FOF og presset ned marginene på de gjenværende.
Unntaket er i Norge.
Her har Forvaltningshuset nettopp satt opp en FoF som setter nær verdensrekord i honorar. Minstetegning er kr. 1 million.
En investor med kr. 1 million betaler 2.5% i tegningsgebyr, 3.69% i «årlige kostnader», samt 1.2% i etableringskostnader.
Totalt betaler investoren 7.39% i kostnader for det første av totalt fem år dette «fondet» skal leve. Sagt på en annen måte betaler man over 70% av honorarene det første året til de som ikke skaper verdier.
Deretter betales det 3.69% i året.
På toppen av dette må investorene gi Forvaltningshuset 10% den årlige avkastningen som overstiger 6%, vel og merke etter at de underliggende fondene allerede har forsynt seg med 20% av gevinsten.
Denne dårlige nyheten for investorer er gode nyheter for markedet for næringseiendommer. Med nær verdensrekord i honorarer kommer sikkert et betydelig antall finansrådgivere som Brexit’er til å slå seg ned i Norge.
Policy’en til bloggen Peter Warrens Finansblogg er å slippe til de som ønsker å få frem sine meninger eller spørsmål. Det kreves kun at man tør stå frem med eget navn, benytter fakta, oppgir en e-postadresse slik at man får anledning til å endre faktafeil, holder seg til saken og ikke bruker bloggen som en megafon for å ramme andre.
Det er absolutt lov å være uenig i det som skrives, noe som flere har vært gjennom de 8 årene denne bloggen har eksistert.
Nye temaer har vært foreslått og omtalt dersom de er «innafor» bloggens hovedtema og jeg har kunnskap nok om emnet til å skrive om det.
Ytringer fra mennesker som hevder de har fått finansielle tips direkte fra dødsriket, overnaturlige fenomener eller høyere makter vil bli refusert eller henvist til tungpsykiatrien.
I et nøtteskall.
/Peter
Mundus vult decipi, ergo decipiatur