Black Edge

«Det er utelukkende grådigheten etter penger og ikke vennskap som binder disse menneskene sammen.» -FBI

Boken «Black Edge» av Sheelah Kolhatkar ble publisert i begynnelsen av februar i år. I forkant av publiseringen var det få på Wall Street som var likegyldige til boken.

Mange kjente historien, men som i Madoff- og Rajaratnam sakene, var det et stort antall – fra finanstilsyn til aktører – som helst ville glemme det hele.

Uttrykket «edge» i finans brukes for å beskrive en fordel. Denne fordelen kommer som regel fra at man benytter en metode eller matematisk modell som er i stand til å produsere høy avkastning.

Uttrykket «black edge» betyr at fordelen som benyttes er ulovlig tilegnet. Eksempelvis gjennom innsideinformasjon.

Boken Black Edge forteller om myndighetenes jakt på hedgefondforvalter Steve Cohen og hans forvaltningsselskap SAC Capital, samt jakten på nettverket rundt ham.

Resultatene til SAC (Stephen A. Cohen) var oppsiktsvekkende gode, men det var ikke dette som først og fremst dette som fikk myndighetene på banen.

Det var snarere timingen.

I likhet med i Bernie Madoff-svindelen hadde det amerikanske finanstilsynet (SEC) hatt et øye på Cohen i mange år uten å foreta seg noe. Det var først da FBI, på eget initiativ, satte seg inn i saken at noe skjedde.

Et antall selskaper som forvaltningsselskapet investerte i hadde nemlig offentliggjort svært gode nyheter like etter at kjøpene fant sted. SAC hadde tilsvarende «flaks» når det gjaldt mange salg.

Sannsynligheten for dette ble beregnet til å være så lav at FBI startet etterforskning. Opplysninger som siktede i andre innsidesaker var villige til å gi til FBI bidro også i innhentingen av bevis.

Ifølge FBI er det lett å få finanskriminelle til å tyste. Dette gjelder ikke bare på medsammensvorne, men også andre forhold de måtte ha kjennskap til. Motivet for å tyste er at de selv får en lavere straff. Som en av agentene sier i boken: «Det er utelukkende grådigheten etter penger og ikke vennskap som binder disse menneskene sammen.»

Boken «Black Edge» og videoen under handler om FBIs etterforskning og metoder som de benytter seg av i kampen mot ulovlig innsidehandel.

Steve Cohen gikk i 2016 med på å betale en bot på tilsammen $1.8 milliarder for å ikke ha hatt tilstrekkelig kontroll med sine ansatte. En ytterligere del av forliket var at han ikke fikk forvalte andres midler frem til januar 2018.

Flere av hans ansatte ble samtidig dømt til lange fengselsstraffer for innsidehandel.

Cohen endret sitt forvaltningsselskap til å bli et «Family Office» med navnet Point72 og opprettholdt dermed investerings- og tradingvirksomheten.

Point72 har kontorer og tradinggulv i New York, Hong Kong, Tokyo, Singapore og London. Bare i Singapore har de 27 ansatte, men flytter i disse dager til nye lokaler med plass til 60 personer.

Foretaket driver nå rekruttering av ansatte til gjenåpningen av den eksterne forvaltningen i 2018. Blant annet har Cohen nylig investert over $250 millioner i utviklingen av algoritmebasert handel.

2 kommentarer to “Black Edge”

  1. Peter Warren sier:

    Takk for hyggelig tilbakemelding Goran.

    En bok som kom ut for et par dager siden belyser nettopp det du er inne på. Den heter «The Spider Network» og omhandler hvordan bankene bestemte seg for å manipulere rentemarkedet (Libor) og hvordan skylden for det hele er blitt plassert på en enkelt ansatt i én av bankene som deltok i dette. Han led i tillegg av autisme.

    Den ansatte, Tom Hayes, ble dømt til 14 års fengsel. Hverken leder som var ansvarlig for renteområdet (som tjente enormt på dette) eller sjefer lenger opp i systemet ble tiltalt eller bøtelagt. Dette til tross for at også disse tjente store summer på svindelen. Det var heller aldri spørsmål om bankene som svindlet kunder og markedet skulle få lov å fortsette med å håndtere andres penger.

    Det ville være et voldsomt fremskritt om en senator som Elisabeth Warren ble utnevnt som sjef for det amerikanske finanstilsynet (SEC) eller Department of Justice (DOJ).

    Det er imidlertid det siste Wall Street eller bankene ønsker.

    /Peter

    /Peter

  2. Goran sier:

    Hei Peter,

    Ærlighet varer lengst…rettferdigheten seirer…eller?

    Det publiseres bok og nyheter om disse skurkene som tjener seg rike på uærlig vis og bedriver katt&mus-leken med myndighetene.

    De blir så vidt straffet siden de klarer på et eller annet vis å legge mye av skylden på andre og dermed unngå å bli fengselt på lik linje med de mest brutale kriminelle i samfunnet.

    Vedkommende som omtalt i denne saken ser ut til å ha funnet rytmen igjen og utvider sitt imperium i rekord fart.

    Hvordan kan man som småsparer ha tillit til systemet?
    Burde det ikke være mulig å få på plass et globalt system for å blokkere disse folkene i mange tiår?

    For meg virker det som myndigheter er mest opptatt å dra inn skatt og kan la visse krefter holde på så lenge de betaler godt.

    Takker for at du belyser godt gjennom din blogg.

    Mvh
    Goran