I 1997 var det over 10.000 meglere på børsgulvet i Chicago. Idag er det knapt noen igjen.
Årsaken er at datamaskiner har tatt over. Datamaskiner kan raskere og mer nøyaktig gjennomføre handler. Investorer trenger heller ikke vente i mange minutter på å høre om de har kjøpt eller solgt.
Kjøps- og salgsordre står heller ikke lenger i fare for å mistes av meglerassistenter. Disse måtte ofte trenge seg gjennom kaoset av skrikende og gestikulerende meglere som stod mellom ordretelefonen og egne folk nede på gulvet.
Progresjon og utvikling har imidlertid alltid hatt en pris og meglerne på Chicago-børsen var intet unntak.
Årelang erfaring i å tolke kroppsspråket til meglerassistenter som besvarte telefonene utenfor børsgulvet og deretter signaliserte dem til sine meglere på gulvet, ble plutselig verdiløs.
Elektronikken medførte at ordrene i stedet ble sendt inn via terminaler fra meglerhusenes egne kontorer i børsbygningen.
Front-running (kjennskap til en ordre før den ble utført) hadde nemlig vært hovedinntektskilden til de som stod på gulvet og handlet for sin egen konto.
Håndsignalene til meglerassistentene fortalte dem ikke bare om det skulle kjøpes eller selges, men også hvor mye og til hvilken kurs.
Denne informasjonen ga traderne på børsgulvet både enorme gevinster og oppblåste egoer. Fordelene de hadde ble bagatellisert og følelsen av uovervinnelighet overtok.
Testosteron-nivået øker når vi vinner og bidrar til en adferd som gir større sannsynlighet for at vi fortsetter å vinne (Vinner-effekten).
Utfordringen er psyken. Hvis ikke den berusende følelsen som økt testosteron og dopamin gir oss kontrolleres, vil risikovilligheten bare fortsette å øke. Vi vil føle oss usårbare og uovervinnelige.
Vi innbiller oss at det er vi som styrer utviklingen og det føles derfor «logisk» å ta stadig høyere risiko.
En slik adferd har en 100% sannsynlighet for å ende galt.
Mange Chicago-tradere var kjent for å ville vedde på alt mellom himmel og jord. De ble ekstreme konkurransemennesker, en ytterligere effekt av høye testosteron-nivåer. Dette resulterte i at de utfordret hverandre både på- og utenfor børsgulvet.
Så lenge de hadde nok inntekter fra front-running, spilte det ingen rolle.
Denne tilværelsen skulle imidlertid brått forandre seg da børsen gikk over til elektronisk handel.
I årene etter at den elektroniske handelen overtok forsvant nesten alle av den gamle garden. Inntektene deres forsvant som dugg for solen da de ikke lenger hadde fordelen av å vite hva som var iferd med å skje.
Kun et fåtall hadde evne til å tilpasse seg den nye virkeligheten.
Heller ikke på Oslo Børs er det mange aktører igjen fra tiden før børsen gikk over til elektronisk handel.
Hei Peter,
Takk for hyggelige ord om bloggen.
Det vi kan si vi vet om dagens situasjon er at aksjer ikke er billige (mange mener de er dyre) i forhold til inntjening. Hadde det ikke vært for sentralbankers intervensjoner gjennom kvantitative lettelser hadde vi hatt en korreksjon for lenge siden.
Trump endrer kartet ytterligere fordi han vi bruke enda mer penger for å få økonomien i gang. USA har allerede høy gjeld og denne vil nå bli høyere.
Den økte aktiviteten kan øke veksten men økt belåning betyr også at vi må forvente større svingninger (volatilitet). Siden opsjonsmarkedet ikke priser inn økt volatilitet, vil det være mer rasjonelt å bruke opsjoner fremfor aksjer. Disse kan brukes uansett hvilket syn man har på markedet.
Etter åtte år med delvis kunstig (sentralbankene) oppgang, vil det være mot min natur å være «all in». Jeg reserverer «all in» for situasjoner hvor kursfall har gjort markedene upopulære og billige. Det betyr ikke at oppgangen ikke kan fortsette. Bare at strikken er strukket.
John Maynard Keynes lærte oss at markedet kan være irrasjonelt lenger enn vi kan være solvente.
Jeg ser bare ikke noe poeng i å gi mye penger tilbake når rasjonaliteten plutselig inntar hovedscenen.
Renter har allerede begynt å stige og obligasjonsmarkedet sier at vi kan forvente ytterligere stigning.
/Peter
Veldig interessant å få ett innblikk i mentaliteten til disse traderene. Å snakke om janteloven virker fjernt.
Etter forrige finanskrise er børsene igjen på nye høyder.
Det hadde vært interessant å høre hva du tror om fremtiden? Nå når børsene igjen er på topp, er du vaktsom eller «all in»?
Skal vi ha rekordlave renter i overskuelig fremtid, som media lover oss?
Igjen, takk for bra blogg =)