Seks år etter at en rekke investeringsbanker teppebombet Libyas oljefond med råtne investeringsprodukter er tiden snart kommet for å få denne adferden rettslig vurdert. Partene utveksler for tiden synspunkter i media og dokumenter seg i mellom. Arenaen for avgjørelsen er High Court of Justice i London og saken er berammet til 30 dager fra januar 2016.
Bakgrunnen for søksmålet ble i 2011 omtalt i bloggen: «Bankenes innsats i krigen mot Gadaffi». Libyas statlige oljefond skulle ende med å tape 98% av verdien av produktene de hadde kjøpt av Goldman Sachs.
Libya Investment Authrority (LIA) saksøker Goldman Sachs for rundt $1 milliard og hevder at investeringsbanken regelrett utnyttet uerfarne libyiske tjenestemenn. Disse forstod angivelig ikke at det var spekulative derivatprodukter med høy risiko som de kjøpte.
Rundt tolv lignende søksmål er ifølge Bloomberg News under oppseiling mot en rekke banker. Blant saksøkerne er blant andre tyske vannprodusenter og italienske kommuner.
Det hører med til historien at Goldman Sachs skal ha bedrevet omfattende kundepleie av de libyiske tjenestemennene. Pleien inkluderte reiser, alkohol og «lettlivede» kvinner. Alt betalt med investeringsbankens firmakort.
Goldman Sachs hevder på sin side at det hele var «business as usual» og at dette er et klassisk tilfelle av «dårlig taper». Det kan anføres at et tap på 98% sikkert gjør de fleste kunder en smule grinete. Ikke minst når de samtidig observerer at Goldman Sachs’ aksjekurs idag kun er noen få prosenter fra «All Time High».
Det libyiske oljefondet ble i sin tid etablert av Muammar Gadaffi. Fondet var det nest største av sitt slag på det afrikanske kontinent og hadde ved Gadaffis død i 2011 $60 milliarder til forvaltning.
Takk for to gode artikler om Libya. Her lærte jeg noe nytt. Jeg har skrevet en del om Libya siden den skandaløse krigen i 2011, men dette visste jeg ikke. Her er et av mine bidrag: http://steigan.no/2014/03/19/libyakrigen-tre-ar-skal-dere-feire/
Annonsører betaler ikke for dekning av internasjonalt stoff….
Takk Peter! Mye internasjonalt som går «under radaren» i Norge, og ellers mye ensidig…
Jeg skriver ikke en engelsk versjon, men ser at den ofte blir retweet’et på engelsk via Google translator. Den har de siste par årene blitt utgitt på engelsk etter forespørsel fra et britisk mediebyrå som lager sin egen nettavis. Dette er imidlertid ikke noe jeg har fulgt med på.
I mange tilfeller tar jeg opp internasjonalt omtalte saker som er oversett av norsk finanspresse og som av den grunn vil være mindre aktuelle for oversettelse.
/Peter
Goldman igjen ja.. Har du forresten en engelsk versjon eller er bloggen din kun på norsk?