Januar-effekten

Den sveitsiske investeringsbanken UBS har studert historiske data på S&P-500 indeksen nesten 90 år tilbake i tid. Hensikten med studien er å kunne si noe fornuftig om utviklingen i januar har noen prediktiv verdi for hvordan aksjemarkedet utvikler seg resten av året.

Årsaken til at de har benyttet S&P-500 indeksen er at dette er verdens mest fulgte indeks. Basert på nevnte mengde med data har UBS regnet seg frem til følgende sannsynligheter:

Dersom indeksen stiger i verdi de første 5 børsdagene i året er det 76% sannsynlighet for at januar som måned vil ende opp.

Hvis både de fem første dagene og januar ender med positivt fortegn, hevdes det at det er 82% sannsynlig for at børsåret som helhet vil være positivt.

Hvis derimot de fem første børsdagene i januar ender i minus, er det 59% sannsynlighet for at også januar ender med nedgang.

Hvis de fem første børsdagene er ned (hvilket de dessverre var i år) og januar også ender ned, er det ifølge tallknusingen til UBS 58% sannsynlighet for at aksjeåret vil ende i minus.

Nesten halvveis i måneden er S&P-500 fortsatt i rødt. Det gjelder derfor å lukke øynene, be, gi offergaver (Frelsesarmeens 4 Lys-Divisjon kan anbefales), bite negler, øke det farmasøytiske inntaket og minne seg selv om at det én som vinner Lotto hver uke til tross for dårlige odds.
ewave

9 kommentarer to “Januar-effekten”

  1. Peter Warren sier:

    Det er i denne forbindelse en sjelden god anledning til å ta frem et sitat fra George Soros: «My financial success stands in stark contrast with my ability to forecast events.»

    Alle som hevder de kan forutse markeder gjennom å fortelle hvor de «skal» og de som tror en slik egenskap er nødvendig for å tjene penger burde forsøke å ta til seg den dypere meningen i dette utsagnet.

    /Peter

  2. Johan sier:

    Å studere aksjemarkedets historie for å forutse fremtiden er faktisk den beste pekepinnen man har. Selvsagt er den dårlig og omtrentlig, men andre vurderinger blir følelsesstyrt og dermed svært upålitelige. Man skal ikke stole på noen og aller minst seg selv. Selvsagt er det noen som har en gudegave, som Soros, Fredriksen, Røkke o.s.v. Men det gjelder de færreste av oss.

    Jeg tror det blir en knekk i 15, fordi pengetrykking utsetter nedturen.
    Den som lever får se 😉

  3. Peter Warren sier:

    Tillat meg da å minne om Tom Baldwin, den mest suksessrike US-T Bond traderen til dags dato. Hans treffprosent, ifølge seg selv, var rundt 35%. Trading on investering handler om langt mer enn å sannsynligheten på sin side.

    Det sagt, så alt annet like, tar jeg aldri en posisjon hvis jeg ikke forventer at utfallet vil bli positivt. Jeg må bare være forberedt på at det ikke er det og vita hvordan jeg skal håndtere det.

    /Peter

  4. erik røys sier:

    Joda,om man skulle lage en investeringsstrategi på 58% sannsynlighet for nedgang og så skulle glemme markedet til ett år er gått,så ville jo det i det lange løp gi gevinst.Men å greie mer enn 8-10% i året i snitt som jeg syns er et rimelig avkastningskrav for å drive med investeringer synes for meg vanskelig med den strategien?

  5. Peter Warren sier:

    Poenget mitt var at først når man aksepterer at markedet består av sannsynligheter og aldri er sikkert, kan man bli en god investor eller trader.

    Det er manglende forståelse av dette som får de fleste til å bli overrasket når kursene faller og som forhindrer dem fra å reagere inntil de har lidd store tap.

    Når det gjelder studien til UBS, er det mange som fnyser av en sannsynligheten på «bare» 58% for tap og mente det var det samme som 50/50.

    Ved siden av å være matematisk feil, kan jeg minne om at spillekasinoer er store pengemaskiner til tross for at sannsynligheten de har i sin favør er adskillig mindre enn dette.

    /Peter

  6. erik røys sier:

    Markedet er fullstendig uforutsigbart eller sannsynlighetene varierer så raskt på ny informasjon at slike store trender som du antyder krever et hundreårsperspektiv for å lønne seg.Hvem har tid og råd til det?

  7. Peter Warren sier:

    Hva er markedet om ikke en rekke varierende sannsynligheter?

    /Peter

  8. erik røys sier:

    Tror ikke slike sannsynligheter er noen god investeringsstrategi selv om det jo er snodig.Bedre å følge nøye med i markedet skulle jeg tro?

  9. MH sier:

    S&P all time closing high, kan bli bra dette her. Fingers crossed.