Chartet viser gårsdagens utvikling i «Mini-S&P-500 futures». Hver stolpe i diagrammet viser kursintervallet (høy, lav og siste notering) per minutt.
«Mini-S&P-500» er en børsnotert termin (future) som gjør det mulig å handle hele S&P-500 indeksen med ett enkelt tastetrykk. Den er langt billigere å handle enn om man skulle ha kjøpt eller solgt hver eneste aksje og også langt mer likvid enn de underliggende aksjene.
Betegnelsen «Hash Crash», eller #Crash, skyldes at gårsdagens kursfall ble utløst av en falsk Twitter-melding om et bombeangrep på Det Hvite Hus som var publisert på kontoen til nyhetsbyrået AP. Kontoen hadde blitt hacket.
Av chartet vil man se at meldingen ledet til et plutselig kursfall på over 1%. Det tok kun 2 minutter å viske ut $130 milliarder i børsverdi.
Like oppsiktsvekkende er det at markedet var tilbake der fallet startet 3 minutter senere. De neste 4 minuttene var volatiliteten noe høyere, for deretter å gå tilbake til mer normale former.
Utvilsomt vil dette vekke og forsterke debatten om algoritmer i finansmarkedet. At datamaskiner og algoritmer var aktive under disse 5 minuttene hersker det liten tvil om. Bildet er imidlertid mer nyansert enn som så.
I likheten med the Flash Crash den 6. mai 2010, da det amerikanske aksjemarkedet plutselig falt 9%, tok det forbausende kort tid for markedet å komme opp igjen. I 2010 varte selve «krakket» i 34 minutter.
Ifølge den 75 år gamle matematikeren, tidligere krypteringsekspert i det amerikanske forsvaret og grunnleggeren av hedgefondet Renaissance Technologies, Jim Simons, kan vi takke nettopp algoritmene for at markedene henter seg inn igjen så raskt. Simons har for lengst pensjonert seg og vier nå sitt liv til filantropi og forskning.
Simons bruker eksempler fra før algoritmer kunne tilknyttes børsenes handelssystemer, til å vise hvor mye lenger det tok markedene å hente seg inn igjen etter store kursfall. Børskrakket i 1987 er et godt eksempel på dette, ifølge Simons. Kursfallet tok 1 dag og det tok deretter 20 måneder før fallet var hentet inn.
Det hersker imidletid liten tvil om at de algoritmefiendtlige vil bruke gårsdagen for alt det er verdt. Effekten av sosiale medier på finansmarkedene vil sikkert også komme på dagsordenen. Begge deler er greit så lenge den virkelig hensikten er forbedring.
Forøvrig slo gårsdagens #Crash ut i aksjemarkedet, rentemarkedet og valutamarkedet, mens gullmarkedet tok det hele med et stort gjesp. Der har man antagelig bedre ting å gjøre enn å følge med på sosiale medier i arbeidstiden.