Ris til alle

Tørken i den amerikanske Midtvesten har så langt sendt prisene på mais, hvete og soyabønner opp henholdsvis 62%, 51% og 32% siden juni.

Pressedekningen har, ikke unaturlig, økt proporsjonal med prisoppgangen. Legger man til at dette er den verste tørken den delen av USA har sett på 50 år, spekuleres det nå på en mulig sultkatastrofe som konsekvens.

Mens vi er inne på spekulasjon, har de som burde ha den beste oversikten over avlinger – bønder, silooperatører og bønder – benyttet prisoppgangen i mais til å øke sine short-posisjoner med 26% den siste uken. Rene spekulanter økte samtidig sine long-posisjoner med kun 12%.

I hvete er posisjonsutviklingen enda mer ekstrem. Her økte bønder, silooperatører og andre leverandører sine short-posisjoner med hele 79%, mens spekulantene kun netto økte sine long-posisjoner med 38%.

Tendensen i soyabønner er den samme som de andre to.

Trenden er med andre ord at bønder og andre innen «industrien» i økende grad er villige til å ta sjansen på å selge mais, hvete og soyabønner de idag ikke har. Forventningen er å kunne kjøpe disse kontraktene tilbake til lavere priser i fremtiden. Det er også verdt å merke seg at disse er langt mer aggressive (sterkere i troen) enn spekulantene er på det motsatte.

Hvilken av disse gruppene som får rett hører nettopp fremtiden til. Heldigvis har de som bekymrer seg for prisoppgangen i de nevnte kornsortene et ytterligere alternativ, nemlig ris.

Ris har omtrent samme næringsverdi som mais og mer kalorier, men mindre protein enn hvete.

Prisen på ris har «kun» steget 11% siden bunnen i juni. Det er så langt heller ingen mangel på ris.

Ser vi på forholdet mellom mais og ris, er dette nå på ekstreme nivåer og burde således nettopp være et attraktivt alternativ for de som har behov for næring.

Et annet interessant poeng er at bønder og andre «industrielle» aktører økte sine long-posisjoner i ris sist uke med 9.6%, mens spekulantene bare økte sine short-posisjoner med 2.6%. Bøndene og de andre leverandørene synes således å dele vår oppfatning om at den forholdsvis lave prisen på ris vil bety en økning i etterspørselen.

Chartet viser prisutviklingen for mais og ris øverst og utviklingen på forholdet mellom disse to under. Til høyre finnes en distribusjonsgraf som viser hvor ekstremt dette forholdet er blitt.

7 kommentarer to “Ris til alle”

  1. Hei Peter,

    Takk for svar. Når vi snakker om ris, lurer jeg på om du har noen tanker omkring den emisjonen REC har nylig gjort og måten det ble behandlet på . Jeg tenker ris i stedet for ros…:)

    Personlig er jeg ikke imponert når en aksjonær med 14,6 prosent av et selskap (Orkla) kan styre og stelle som om det var en kolonialbutikk.. Hva med de andre 85,4 prosentene.. Kanskje Folketrygd fondet og noen andre institusjonelle aktører deler min oppfatning.

    Ha en god dag

  2. Peter Warren sier:

    Takk for hyggelige ord.

    Jeg har mottatt forslag om å skrive på engelsk fremfor norsk fra flere. Det er faktisk vanskeligere for meg å skrive på norsk siden jeg tenker på engelsk. Hvis jeg skulle begynne å skrive på heltid skal jeg definitivt vurdere det.

    Jeg er ikke uenig i det du skriver om korrelasjoner. De fleste korrelasjons-posisjoner vi gjør er betingede. Det vil si vi må ha en fundamental eller annen «trigger» til å slå inn for at vi skal bli interessert.

    Det betyr ikke at det er en sure thing. Vi har tradet rundt platinum/gull i lang tid nå uten å få mye ut av denne. Økt bilsalg har vært én av betingelsene og vi følger disse tallene nøye i disse dager.

    /Peter

  3. GullBull sier:

    🙂

    Kjempebra blogg Peter, must-read, morsomt å lese en makro-traders tanker om diverse. Har du vurdert å skrive på engelsk istedet slik at flere kan ha gleden av å lese?

    PS Jeg er fortsatt «anti-mean-reversion» på løst korrelerte spreader som generalister mener bør mean-reverte 🙂

  4. Peter Warren sier:

    Hvis du kan stille sikkerhet så er jeg villig til å ta den andre siden.

    /Peter

  5. GullBull sier:

    Hmmmm får lyst til å sette på noen trader i size. Short ris (evt vs mais), short platinum (evt vs gull).

  6. Peter Warren sier:

    Hei Lasse,

    Poenget var ikke en ventende prisoppgang, men at det finnes godt med ris på lager og at denne prismessig er et gunstig næringsalternativ til eksempelvis hvete.

    Mais brukes både til dyrefor og biodrivstoff (i USA – i Sør Amerika bruker de sukker for å fremstille dette) i tillegg til mat.

    Forskjellen i prisutviklingen på eksempelvis hvete og ris, kan få spekulanter til å short selge hvete og kjøpe ris (det er i realiteten det bønder og andre leverandører idag gjør). Dermed bidrar spekulanter til å dempe prisoppgangen i hvete og samtidig bringe disse to kornsortene tilbake til et mer «normalt» nivå.

    Ikke all spekulasjon er negativ selv om myndigheter gjerne fremstiller det slik.

    /Peter

  7. Hei Peter,

    Ja – ris til alle. Det er nettopp det som er poenget. Som du sikkert vet så blir over 90 prosent av all ris produsert av land i Asia og prisene er som oftest kontrollert av myndighetene der.

    Mais er jo også en kornsort som hovedsaklig brukes til dyrefor hvis jeg ikke tar helt feil. Spekulantene har mye større innflytelse her.

    En økning i etterspørselen av ris vil kunne skje, men jeg er usikker hvor mye dette vil slå ut på prisen…