Man slutter ikke å imponeres av bredden og dybden i kunnskapen til analytikere og strateger. Forklaringen må være at teologi og geografi er blitt en naturlig del av AFA- studiet (Autorisert Finansanalytiker).
Like før påske kunne en analytker i et norsk meglerhus meddele at henrettelsen av en snekker i Midtøsten for nær 2000 år siden var skyld i at aksjekursene falt. Det kunne nemlig ikke være andre naturlige årsaker til en markedsnedgang umiddelbart før høytiden.
Kursfallet ble derfor forventet å være kortvarige og så snart man fikk unnagjort minnetiden for nevnte henrettelse, samt den påfølgende gjenoppstandelse, ville aksjekursene igjen skyte til værs.
Forankringen for dette er ikke å finne i noen av Mosebøkene, men kan for alt jeg vet være inkludert i kompendiet til nevnte AFA-studie.
Påsken denne gangen slukket ikke sorgen. I det minste ikke for aksjeinvestorer. Den triste stemningen i aksjemarkedene har fortsatt uten bibelsk forankring. Analytikere og strateger har derfor valgt å søke noe nærmere i tid for å finne forklaringen. Denne gangen har de funnet den i Europa.
I vårt nabolag pågår det nemlig en meget omtalt gjeldskrise. Den har nå vart i 5 år og allerede funnet veien til historiebøkene. Ikke bare det, men den blir større for hver dag på tross av sentralbankintervensjoner og inntektssubsidiering av banker.
Man er imidlertid ikke begrenset til historiebøker for å finne informasjon om dette. Den økonomiske krisen i Europa finnes omtalt i hvilken som helst dagsavis. Når denne inkluderes i pensum for Autoriserte Finansanalytikere vil det være grønt lys for å bruke også denne som forklaring for kursfall i de neste 2000 år.
Akkurat nå kan vi imidlertid lese at det er «kun» den europeiske gjeldskrisen som står mellom investorer og champagnekorker som avfyres. En ren bagatell med andre ord.