Menneskets reaksjonsmønster slutter aldri å overraske eller være grunnlag for studier. Under stress påvirkes både psyken og fysikken. Hjerte slår raskere, synsfeltet innskrenkes, kroppen har et større behov for oksygen, muskelaturen spennes, vi klarer ikke å ta til oss informasjon og så videre.
Når stresset blir høyt nok overtar den reptile delen av hjernen og vi er kun i stand til å opptre binært. Vi flykter eller angriper. Noen blir lamslått av skrekk som et alternativ.
Kjenner vi til disse mekanismene så er det mulig å motkjempe dem dersom den ytre påvirkningen ikke kommer akutt. Det pågående børsfallet har ikke kommet akutt, men akselerert i omfang. Trening i å håndtere stress vil derfor være en fordel.
Pust rolig, slapp av i skuldrene og armene, jevnt væske- og næringsinntak vil hjelpe. Det samme vil forberedelser man må ha gjort før dette inntraff. Kunsten å improvisere er å være forberedt, som jeg forleden skrev.
Det som er interessant er, som jeg illustrerer under, at mennesker reagerer stort sett likt i stressende situasjoner. Dette er uavhengig av hvor de befinner seg, kultur, temperatur etc.
I går hadde vi et slikt eksempel. Det begynte i Sydney, Australia hvor børsen åpner to timer etter midnatt norsk tid og stenger 50 minutter før Oslo Børs åpner.
Gårsdagen begynte med umiddelbar flukt i litt over 1 time før «flokken» stanset opp, samlet seg, for deretter å gå til «angrep».
«Flokken» i Oslo og ellers i Europa hadde denne imformasjonen da børsene åpnet, men var på grunn av stress ikke i stand til å prosessere denne mentalt. Den reptile delen av hjernen var engasjert og skrek i steden «flykt!».
Flokken gjorde dette. I litt over 1 time. Utmattet stoppet den opp, så seg tilbake (mulig trengte utviklingen i Australia gjennom reptilhjernen og inn i pattedyrsdelen av hjernen) og deretter fulgte flokken det australske eksempelet med å gå til angrep.
Man kunne ha unngått mye ubehag og sikkert også tap dersom man hadde hatt evne til å få med seg utviklingen i Australia før man satte avgårde i en masseflukt.
Noe av skylden kan legges på NRK som på morgennyhetene rapporterte «6% ned på børsen i Sydney!» selv etter at den hadde hentet inn fallet og var opp på dagen. Ikke desto mindre er man selv ansvarlig for å sjekke fakta.
Uansett; vi fulgte kenguruens ville ferd med stor nøyaktighet. Om vi vil gjøre det samme idag avhenger av om det er reptilhjernen eller pattedyrshjernen som får styre.
Børsen i Sydney steg umiddelbart 3% etter åpning og gikk deretter i hovedsak sidelengs resten av børsdagen, for å ende opp 2.64%.