Ved G20 møtet i helgen mante blant andre Tysklands statsminister til en strengere regulering av hedgefond. Riktignok har hedgefond hatt en kraftig vekst de siste par tiårene, men det er samtidig et paradoks at det har tatt myndighetene 60 år og fem økonomiske nedturer å komme på denne tanken. Et visst behov for fakta synes her nødvendig:
Hedgefond så dagens lys i 1949 som en følge av at den Harvard-utdannede økonomijournalisten og tidligere amerikanske vise-konsulen i Berlin, Alfred Winslow Jones, var lei av de store tapene han var blitt påført ved å ha vært investert i aksjefond. Winslow Jones hevdet at man kunne oppnå bedre avkastning med en lavere risiko gjennom en friere investeringsstrategi, noe han demonstrerte ved å slå aksjemarkedet ned i støvlene over de neste 34 år.
Til tross for globalt forbud mot å markedsføre andre type fond enn aksjefond (myndighetene har merkelig nok aldri vært særlig opptatt av denne konkurransevridningen) har investering i hedgefond hatt en kraftig vekst. Etter hvert kjente forvaltere som filantropen George Soros, Julian Robertson og Michael Steinhardt bidro både til å gi hedgefond ansikt samtidig som de irriterte både myndigheter og andre finansielle aktører gjennom å påpeke globale ubalanser og samtidig være villige til å satse penger på at disse ville bli rettet opp. I 1992 mente Soros at britiske pund var kraftig overvurdert og tvang tilslutt Bank of England til å oppgi sine støttekjøp. I 1997 gjentok han suksessen i Asia. Ved begge tilfeller var hans økonomiske analyse korrekt og myndighetene ble svært motvillige tvunget til å innse dette. Hedgefondene fikk gjennom dette noen formidable fiender. I så henseende er det et paradoks at når økonomisk utvikling nå går ut av kontroll så tilkaller myndighetene nettopp George Soros til Davos, offisielle høringer og private konsultasjoner.
Tallenes tale
Så til mer tallbaserte fakta. Målt fra 1994 (da man fikk representative indekser for hedgefond) viser tallene at hedgefond har hatt 3 tapende år. Aksjemarkedet har i samme tidsrom hatt fire tapende år. Det dårligste året for begge aktivaklasser var i fjor med en nedgang på 19% i hedgefond mot et aksjemarked som var ned 42%. Investerte man penger i hedgefond i begynnelsen av 1994 og frem til i dag ville avkastningen ha vært på 255%. Aksjer har i samme tidsrom gitt en avkastning på 40%.
Så til mørketallet. I 1998 gikk verdens største hedgefond (Long Term Capital Management – LTCM) overende. Fondet var stiftet av flere Nobel-pris vinnere og hadde en belåning på mellom 30 og 50 ganger egenkapitalen. Myndigheter og banker gikk straks på barrikadene og beskrev dette som uansvarlighet, og bankene fikk overta verdiene i LTCM som de senere solgte ut med enorm fortjeneste. Belåningsadgangen til hedgefond ble omgående redusert.
Regulering
Apropos regulering: I 2008 hadde hedgefondene redusert sin belåningsgrad til under 1 ganger egenkapitalen. Bankene, som hele tiden har vært regulert av myndighetene, hadde derimot økt sin belåning til 40-60 ganger sin egenkapital (mer enn det LTCM hadde i 1998) og må nå ha krisehjelp fra nettopp myndighetene. I 2008 falt bankaksjer med 60% og i 2009 har de falt ytterligere 30%.
Mer om regulering: Fjorårets største finansskandale, Madoff-saken, ble gjort av en aktør som var regulert av verdens strengeste kredittilsyn, amerikanske SEC. Ifølge Financial Times viser det seg nå at meglerhuset Madoff Securities i 13 år har sendt ut falske sluttsedler uten at dette ble oppdaget.
Er det noen som med hånd på hjertet kan hevde at regulering virker?
Det er dessuten ikke slik at ingen hedgefond er regulert. En rekke land har slik regulering hvorav Irland er den strengeste og mest beskyttende for investorer. Tillatt belåning er meget moderat, investeringsmandatet må forhåndsgodkjennes av myndighetene og det oppnevnes to uavhengige institusjoner som har innsyn i alle fondets transaksjoner, foretar verdsettelse av fondet og som har plikt til å rapportere eventuelle avvik til myndighetene. For å sette dette i perspektiv har norske verdipapirfond et mye slappere regelverk. WarrenWicklunds hedgefond er godkjent og registrert i Irland.
I den største finanskrisen siden krigen har myndigheter, banker og kredittratingbyråer et klart behov for å tåkelegge eget ansvar og hva er bedre til å gjøre dette enn å skylde på andre. Det faktum at myndighetene hele tiden har hatt ansvar for å regulere bankene som først førte oss inn i boliglånskrisen forties. Det samme gjør ansvaret bankledelsene har hatt som har pådratt seg gjeld og forpliktelser de ikke har ryggrad til å bære. Skattebetalerne må hjelpe bankene å overleve uten at noen stiller banksjefene til ansvar. Hedgefondene har hverken bedt om eller fått noen krisepakke. Ansvaret til kredittratingbyråene som skrev under på verdifastsettelsene på sikkerheter som viser seg å være null verdt nevnes kun i bisetninger.
Konklusjon
Økt regulering kan være en lav pris å betale dersom man i fremtiden kan unngå nye økonomiske kriser, men det forutsetter at den omfatter de som faktisk er skyld i dagens økonomiske uføre.
Tags: Hedge
Kredittratingbyråene, meglere, analytikere, såkalte økonomer, strateger, rådgivere……..
HVA DRIVER DISSE OVERBETALTE FJOLSENE MED? Nei takke meg til reflexivity!! Alle aktørene tar feil, systemet er bygget på feil teorier, feil fundament og har feil mennesker….Jeg har hatt en fantastisk god avkastning de siste 15 årene og bruker ca. 60 min daglig på forvaltningen. Leser ikke FA DN eller annet tull.. Hold fokus på fakta! Jeg er så lei av besserwissere som daglig skal mene noe om markedet. Uten en god mm startegi og objektive fakta er det null å hente.
Veldig bra blogg med interessante fakta og skarpe refleksjoner!
Til siste avsnitt: Det som må reguleres er vel da politikerne? Det er altså noen titusen medlemmer i samtlige norske partier, kandidater til valg avgjøres av ca. 2% og vi ser familiedynastier og gjentagelser av handlemønstre som ikke fører frem. Ref Einstein’s definisjon av insanity.
Politikerene bør reguleres vesentlig kraftigere. De burde for eksempel vært regulert fra å tvinge på oss forsvarløse borgere papir som betalingsmiddel.
Veldig bra blog, Peter – den skal leses fremover. Takk for at du tar deg tiden!